La LlavorLa Llavor
Sociedad

La DANA, una altra raó per a menjar productes frescos i de temporada

El Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana creu que els terribles efectes de la DANA sobre l'agricultura han de ser un revulsiu per a consumir productes de proximitat, frescos i de temporada, i de pas, lluitar contra l'obesitat, que guanya terreny

La Llavor 30/11/2024

La Llavor 30/11/2024

29:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1732951155664/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

Una mitjana del 18% de xiquetes i xiquets valencians pateixen problemes d'obesitat. L'obesitat és també un problema cada vegada major entre els adults. Luis Cabañas, president de CODUNICOVA, el Col·legi de Nutricionistes, insisteix: menjar bé no és més car que menjar malament. Menjar malament és més senzill i ocupa menys temps. Però assegura que és possible una cistella de la compra setmanal sana sense gastar més diners. El problema està en dedicar-li temps.

Eixe problema es veu agreujat per la falta de referències per a la població en general. Ara com ara, no hi ha especialistes en la sanitat pública. Si algú vol consultar un professional, ha de pagar-lo. Això no ajuda. Per això, i al marge d'insistir amb la històrica petició de guanyar presència en la sanitat pública (alguna cosa que està aprovat però que la Generalitat no acaba d'aplicar), considera que la DANA ens dona una oportunitat. Per una qüestió de solidaritat... perquè s'ha perdut molta terra de cultiu, perquè els danys són solidaris i perquè menjar productes d'ací pot ser, precisament, una bona manera d'ajudar a eixos productors afectats.

On trobem eixos productes de proximitat? Luis Cabañas considera que hem de canviar no només els nostres hàbits de consum, també els nostres hàbits de compra. Hem d'assegurar-nos que els productes que comprem són d'ací. El comerç local i els mercats municipals són dos llocs perfectes per a adquirir-los.

Cabanyes recorda que el sobrepés és l'avantsala de problemes de salut molt greus. L'obesitat afavoreix problemes de fetge, de renyó, la diabetis... Malalties que fins ara afectaven els més majors, però que ara es diagnostiquen en gent cada vegada més jove. Tractar-les provoca una despesa sanitària molt elevada. Previndre-les, amb una alimentació adequada dirigida per professionals de la nutrició des de la sanitat pública, seria molt més barat.

El Rebost: potatge de sépia

El Rebost: Potatge de sépia

El Rebost: Potatge de sépia

04:35

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1732789036025/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Seguim amb les combinacions dels llegums amb productes de la mar. Aquesta vegada ens hem decantat per la sépia, i la veritat és que l'explosió de sabor i intensitat que ens ha deixat en el guisat ens ha deixat impressionats. L'elaboració d'aquesta recepta és molt senzilla i els que ja estan acostumats a preparar potatges i guisats semblants no els hi suposarà cap esforç. Per als qui no hi esteu tan habituats, llanceu-vos i veureu que paga la pena aprendre. En aquesta ocasió no li he posat ni bledes ni fesols, encara que cabria perfectament.

INGREDIENTS

500 g de cigrons secs

1 sépia gran

250 g d'espinacs

2 tomaques de pera

2 creïlles xicotetes

2 ous durs

1 all

1 grapat d'ametles salades amb pell

1 cdta de pebre roig dolç

Oli d'oliva verge

Sal

PROCÉS

En primer lloc hem de posar a remulla els cigrons la nit anterior amb aigua i un poc de bicarbonat o sal. També hem de coure un parell d'ous durant 5-6 minuts amb l'aigua bollint.

Al matí següent en l'olla de pressió posem en primer lloc els cigrons, els espinacs i un parell de creïlles tallades en xicotets trossos. La creïlla ens ajudarà a espessir el guisat. Netegem i tallem la sépia al gust i la introduïm en l'olla. Mentres l'aigua es va calfant anem preparant el sofregit.

Per al sofregit ratllem les tomaques i les sofregim amb un bon oli d'oliva. Mentrestant, piquem un all amb les ametles i les afegim al sofregit. Finalment, posem una culleradeta de pebre roig dolç en el sofregit i el etirem abans que es creme. Ho fiquem tot en l'olla. Cobrim d'aigua els ingredients un dit per damunt d'ells. Rectifiquem de sal i tanquem l'olla. Deixem que xiule durant uns 40 minuts.

Una vegada l'olla ja s'haja refredat prou l'obrim, tallem els ous en làmines i els hi afegim.

Ací tens la recepta original: https://cadenaser.com/comunitat-valenciana/2024/11/30/la-dana-una-altra-rao-per-a-menjar-productes-frescos-i-de-temporada-radio-valencia/

Com ha afectat la DANA als cellers de la Comunitat Valenciana?

Com ha afectat la dana als cellers de la Comunitat Valenciana?

Com ha afectat la dana als cellers de la Comunitat Valenciana?

08:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1732788777244/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sigue toda la última hora en el canal de Whatsapp de Radio Valencia: haz clic aquí y suscríbete para recibir toda la información y la actualidad del día en tu móvil.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00